úterý 5. února 2013

Játrová paštika

Poté co má rodina postupně uviděla toto video o rozboru úžasné dětské mňamky, jsme poměrně záhy přestali kupovat v obchodech jakékoliv paštiky. Jenže taková domácí paštička na domácím chlebu je úplně jiný kalibr, než ten hnus prezentovaný ve videu. A tak mi nezbylo nic jiného než se do výroby takové domácí paštiky pustit.

Co budeme potřebovat:
500 g kuřecích jater ( zkoušela jsem i krůtí - byla taky výborná i vepřová, chuťově dobrá jen struktura drsnější.
1 menší cibuli
cca 125 g másla
sůl, pepř
tymián
česnek
může být i trochu koňaku, či jiného alkoholu

Postup:
Cibuli si nadrobno nakrájíme a na 100 g másla ji osmahneme dosklovata. Pak přidáme očištěná játra a dusíme, dokud játra nejsou hotová, před koncem můžeme přidat česnek a tymián.
Necháme chvíli schladit, poté rozmixujeme dohladka. Nyní můžete dle chuti přidat sůl a pepř.

Hotovou paštiku dáme do nádoby - já mám kameninovou s poklopem, ale bohatě postačí i nižší zavařovací sklenice, uhladíme a povrch zalijeme zbytkem rozpustěného másla.

Paštika se nijak nekonzervuje, jedná se o paštiku čerstvou. Nemá sice trvanlivost několik měsíců, ale to vůbec nevadí - u nás vydržela nejdéle 4 dny .-)


1 komentář:

  1. Jani, paráda, paštiku už jsem dlouho neměla, nejím jí, protože se děsím toho, co je v ní namleto ..... tu tvoji určitě vyzkouším ....Marki

    OdpovědětVymazat