Crème brûlée
Než se pustíte do samotné výroby dezertu, musíte si pořídit tyto dvě věci. Tou první jsou zapékací mističky - já jsem ty své koupila v Ikei.
To druhou věcí je flambovací pistole - zakoupila jsem zde. Vlastně kecám, koupil mi ji lišák ke dni matek :-)
A nyní se již můžeme pustit do díla samotného.
Nejprve si zapneme troubu a dáme ji předehřívat na 165 stupňů. Zároveň dáme vařit cca 2 litry vody.
Na samotný krém budeme potřebovat:
500 ml smetany ke šlehání 33%
1 vanilkový lusk
80 g cukr písek
6 žloutků
Rozpis je na 5 porcí.
Vanilkový lusk rozřízneme a vybereme semínka. Dáme je do šlehačky, přidáme lusk a dáme šlehačku ohřát - pozor - nesmí se vařit.
Mezi tím, co se nám šlehačka ohřívá, smícháme žloutky s cukrem - nesmí vzniknout pěna.
Pak ohřátou šlehačku pomalu přimícháme k žloutkům s cukrem.
Vzniklou hmotu scedíme. Hustotu cedníku volíme podle toho, zda v krému chceme zachovat zrníčka vanilky či nikoli.
Přecezenou směs pomalu vlijeme do mističek - pozor, nesmí tam zůstat bubliny - pokud je tam máte, vezměte nůž a rozpíchejte je.
Mističky se směsí vložte do vyššího pekáče. Nyní do pekáče vlijte opatrně převařenou vodu.
Vložte do předehřáté trouby a pečte 20 - 25 minut.
Po upečení dáme mističky prudce zchladit do studené vody a poté na cca 4 hodiny do lednice.
Po vytažení z lednice by mělo celé dílo vypadat takto
Nyní si vezmeme cukr - já jsem použila třtinový - a vytvoříme na povrchu souvislou vrstvu.
Vezmeme si flambovací pistoli a cukr opatrně zkaramelizujeme.
To je vše.
Bon appétit !!!
Jůůů, já to chcíííííí !!!! Jak to chutná ???? Jsem "neznaboh" a nikdy jsem Crème brûlée nejedla ..... Marki
OdpovědětVymazatNo supéééér. Pokud máš ráda vanilkovou chuť tak si jej zamiluješ.-)
OdpovědětVymazat