pondělí 13. května 2013

Francouzská klasika - Crème brûlée

Francouzi si na něm pochutnávají již od 19. století. Češi jej objevili poměrně nedávno. Klasika mezi dezerty.


Crème brûlée








Než se pustíte do samotné výroby dezertu, musíte si pořídit tyto dvě věci. Tou první jsou zapékací mističky - já jsem ty své koupila v Ikei.


To druhou věcí je flambovací pistole - zakoupila jsem zde. Vlastně kecám, koupil mi ji lišák ke dni matek :-)







A nyní se již můžeme pustit do díla samotného. 

Nejprve si zapneme troubu a dáme ji předehřívat na 165 stupňů. Zároveň dáme vařit cca 2 litry vody.

Na samotný krém budeme potřebovat:

500 ml smetany ke šlehání 33%
1 vanilkový lusk
80 g cukr písek
6 žloutků

Rozpis je na 5 porcí.

Vanilkový lusk rozřízneme a vybereme semínka. Dáme je do šlehačky, přidáme lusk a dáme šlehačku ohřát - pozor - nesmí se vařit.
Mezi tím, co se nám šlehačka ohřívá, smícháme žloutky s cukrem - nesmí vzniknout pěna. 
Pak ohřátou šlehačku pomalu přimícháme k žloutkům s cukrem. 
Vzniklou hmotu scedíme. Hustotu cedníku volíme podle toho, zda v krému chceme zachovat zrníčka vanilky či nikoli.
Přecezenou směs pomalu vlijeme do mističek - pozor, nesmí tam zůstat bubliny - pokud je tam máte, vezměte nůž a rozpíchejte je.
Mističky se směsí vložte do vyššího pekáče. Nyní do pekáče vlijte opatrně převařenou vodu. 
Vložte do předehřáté trouby a pečte 20 - 25 minut.

Po upečení dáme mističky prudce zchladit do studené vody a poté na cca 4 hodiny do lednice.

Po vytažení z lednice by mělo celé dílo vypadat takto



Nyní si vezmeme cukr - já jsem použila třtinový - a vytvoříme na povrchu souvislou vrstvu.
Vezmeme si flambovací pistoli a cukr opatrně zkaramelizujeme.


To je vše.

Bon appétit !!!







2 komentáře:

  1. Jůůů, já to chcíííííí !!!! Jak to chutná ???? Jsem "neznaboh" a nikdy jsem Crème brûlée nejedla ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  2. No supéééér. Pokud máš ráda vanilkovou chuť tak si jej zamiluješ.-)

    OdpovědětVymazat