Wikipedie o mangoldu říká:
Mangold je zelenina pocházející původně ze Středomoří. Tato rostlina obsahuje dostatek vitaminu C, který může klesnout neopatrným zpracováváním. Dále obsahuje vitamín A, B, E a minerální látky jako je například vápník, železo, fosfor, draslík a hořčík. Mangold je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění, posiluje nervový systém, pročisťuje krev a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti. Jeho nevýhodou je, že může mít mírně projímavý účinek.
Mangold je často přirovnáván ke špenátu. Mangold je však mnohem cennější.
My si z mangoldu připravíme hned dva recepty, aby jsme mangold využili bezzbytkově.
Prvním z receptů jsou
Špagety s mangoldem.
Budeme potřebovat :
špagety
mangold
olivový olej
cibuli
česnek
sůl a pepř
Nejprve si připravíme mangold. Listy oddělíme od řapíku.
Krátce je spaříme ve vroucí vodě.
Poté prudce zchladíme ve studené vodě. Vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme nadrobno.
Na pánev dáme rozehřát olivový olej, pak přidáme na jemno nakrájenou cibuli a česnek. Pak přidáme mangold. Dochutíme solí a pepřem.
Před podáváním promícháme s uvařenými špagetami. Já používám semolinové z Lidlu.
Oběd máme hotový.
Nyní si připravíme večeři.
Zapékaný mangold s cuketou, rajčaty a křepelčími vajíčky
Zbývající řapíky nakrájíme na menší kousky a dáme uvařit do měkka.
Po uvaření scedíme.
Dále budeme potřebovat:
olivový olej
cibuli
česnek
1 menší cuketu
rajčata
Davídkovo koření - Italské byliny
8 křepelčích vajec nebo 2 slepičí
sýr - já jsem použila Goudu
Na olivovém oleji zpěníme cibuli a česnek. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a uvařené řapíky. Po chvíli přidáme na kousky nakrájená rajčata. Dochutíme solí, pepřem, kořením. kdo má doma, může přidat trochu smetany. Dusíme dokud se neodpaří voda. Poté do směsi vmícháme vajíčka ( já jsem použila 8 křepelčích )
a hned dáme do zapékací misky.
Poté zapékáme cca 10 minut v troubě vyhřáté na 175 stupňů. Po 10 minutách ještě zasypeme nastrouhaným sýrem a dáme zpět do trouby na cca 10 minut.
Podáváme s chlebem.
Přeji dobrou chuť !
Hmm, zkusit bych mohla.... tu variantu se slepičími vejci:-))
OdpovědětVymazatAjka
Tak je mi jasné, že si skrz jednoho jídla pořizovat křepelky nebudeš :-). Každý není takový magor jak můj lišák .-) . Proto jsem do receptu uvedla i obvyklá slepičí.
VymazatJani, koukám, že křepelky už snášejí !!!!! Já vařím z mangoldu špenát, je výborný .... Marki
OdpovědětVymazatDíky za recepty, letos jsem mangold zasela a roste jako blázen. Ty špagety vypadají nádherně. Jindra
OdpovědětVymazatDěkuji za pochvalu, až zase něco vymyslím a nafotím, tak to sem šoupnu.
VymazatVyzkoušela jsem oba recepty a byla to dobrota. Těším se na další inspiraci. Jindra
OdpovědětVymazatJsem ráda, že chutnalo.
Vymazat