Pokud máte také chuť upéct si tuhle lahodu, zde je recept:
1 kg hladké mouky
1 kostka droždí
80 g cukru krupice
100 g másla
3 vejce
asi 300 ml mléka
150 g mletých ořechů
1 vanilkový cukr
citronovou kůru
Vše zpracujeme v těsto a dáme kynout - za mě to udělala pekárna :-)
Po vykynutí z těsta tvoříme jidášky - já jsem letos dělala ptáčky, neb jaro stále v nedohlednu, tak jsem jej přivolala alespoň na talíř.
Necháme na plechu dokynout. Poté pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů do zrůžovění.
Během pečení si připravíme mazání:
50 g másla
2 PL medu
40 ml rumu
a zde přichází má vychytávka. Jelikož je lišák alergický na med, hledala jsem na potravinovém trhu něco, co by mi med plnohodnotně nahradilo a objevila jsem Pšeničný sirup
Konzistencí a sladkostí je velmi podobný medu, a kdo neví - nepozná :-)
Po upečení se jidášci potřou mazáním a hned posypou moučkovým cukrem.
A pokud se zadaří, někteří stihnou i úplně vychladnout :-)
Jani, vypadají krásně .... taky se na ně chystám, před chvilkou jsem byla pro droždí ..... krásné Velikonoce, kam letos vyrážíte ????? Marki
OdpovědětVymazatdíky za inspiraci! První letošní mazanec je už pryč, tak místo druhého budou jidášky :)
OdpovědětVymazat