sobota 30. března 2013

Velikonoční beránek

Také patříte k lidem, kteří si nedokáží představit Velikonoce bez doma upečeného beránka?

V naší rodině pečeme beránky zpravidla dva i tři. Prvního na chuť, druhého na jídlo a třetího na dekoraci na pondělí ( zde bych Vás chtěla připravit o iluze, a i tento je později snězen ).
Receptů na beránka je spousta a každý má ten svůj osvědčený. Já receptů vyzkoušela několik, tvarohového, ořechového....avšak bez oslnivého úspěchu. Až jednoho dne se na mně usmálo štěstí a já jsem získala následující recept.





Příprava těsta je jednoduchá. Budeme potřebovat:
4 celá vejce
250 g polohrubé mouky
200 g cukru moučka
250 ml oleje
1/2 prášku do pečiva

Vše smícháme a nalijeme do sádlem vymazané a krupicí vysypané formy.

Já mám formu hodně starou, jsem už třetí v naší generaci. Původně si ji pořídila babička.

Investice do formy se opravdu vyplatí. Jednak Velikonoce prostě přichází  s železnou pravidelností každý rok a hlavně takový domácí beránek je prostě nesrovnatelně lepší než rádoby beránci, kteří na nás pokukují v obchodech.

Já mám vyzkoušeno péct beránka na 160 stupňů 47 minut na horkovzduch ve spodní části trouby. Ale jak všichni víme, každá trouba peče jinak, je nutno to odzkoušet.

Po upečení odklopíme zadní část a necháme beránka lehce vychladnout. Poté vyklopíme zbývající část.

Nyní si můžeme beránka buď pocukrovat, nebo polít čokoládou či jinak umělecky dotvořit.

A máme hotovo.
















1 komentář:

  1. Ten je krásný, povedl se ;o) taky ho asi vyzkouším, moc díky za recept ;o)

    OdpovědětVymazat