pondělí 20. května 2013

Přijela k nám pouť !

Pouť. Pro někoho krásně strávený víkend, pro druhého utrpení. Jak to máte vy?






Přijela k nám pouť.
Celé to začalo už před třemi týdny. To byla pouť o tři vesnice dále. Děti spustily škemrací program a začaly naléhat. Ti měkkší rodiče povolili, ti tvrdší, jako jsme třeba my naštěstí odolali :-) .

A pak to začalo nabírat obrátky. Nejméně 5x za den mi byla položena otázka : "Kdy bude pouť?"
A já jsem musela trpělivě odpovídat až do dne, kdy do naší vesnice vjel první tahač a za sebou vezl KOLOTOČ ! To už se neřešilo, kdy bude pouť, ale jaké kolotoče přijedou.

Za nás to bylo podobné, jen kolotočů a střelnic bývalo více a světští s námi chodili ten týden do školy a tak byly volňásky na kolotoče.

V sobotu ráno to vypuklo. Stánkaři rozbalili své mobilní krámky, ozvala se první střelba na střelnici a z reproduktoru se ozvalo : " Hola, hola, pouť vás volá na první jízdu." Kolotoče se roztočily a prostor se začal zaplňovat.

Pro nás rodiče už není podstatné kolik a jaké kolotoče přijedou, ale kolik nás to letos bude stát.
Upřímně - je to děs. Cena za jedno autíčko 70,- Kč ( vybavuji si , že já jsem jezdila za 10,- Kč ). Horská dráha 50,- Kč, Zvonková dráha 40,- Kč ( kdysi stála 3,- Kč ), Kačeři 40,- Kč ( kdysi byly labutě, ale bratru za 3,- Kč) a mohla bych pokračovat dále.

Nejsem si zcela jista tím, že světští jsou dobří obchodníci. Tímto drahým jízdným si celkem spolehlivě vyprazdňují kolotoče. Kde jsou ty časy, kdy jsme museli čekat i tři jízdy, než jsme se na kolotoč dostali a to si známí drželi místa. Nyní čekat nemusíte. A není vyjimkou, že se na kolotoči budete vozit sami. A to se fakt vyplatí.
 Loni jsme byli v Rožnově pod Radhoštěm. Ve skanzenu provozuje chlapík historický kolotoč. Jedna jízda za lidových 10,- Kč a kolotoč celou dobu obsypaný dětmi.

Co dodat na závěr.Při dvou dětech byl průvan v peněžence značný. Ale je to jednou za rok a je to společenská událost. Pouť není jen o kolotočích, střelnicích a stáncích, ale i o setkávání s přáteli.
Letošní pouť je za námi - ať žije ta další !

Kolotoče jsou nyní mnohem pestřejší





























Bez stánků vietnamských obchodníků už to bohužel nejde :-(



















4 komentáře:

  1. My k tomu máme odpor. Máme je před barákem na střídaču s cirkusy od jara do podzimu (nekecám, tihle současní jsou tady třetí týden!) ... a už nám to leze na nervy...

    OdpovědětVymazat
  2. Ááááá , teď koukám, že ti,co jsi je fotila, byli u nás před těmi,co jsou tady dneska. Ten řetízkáč večer svítí a bliká , přímo nám do obýváku, hotové Las Vegas...

    OdpovědětVymazat
  3. K nám jezdí jen kolotoče, parkují před Špárem a je tam pořád prázdno ..... takový ty poutě, co si pamatuju z dětství, ty už dávno nejsou.... škoda:-((
    Pro jistotu ještě i sem písnu odkaz na cukrovou vatu:
    http://www.kuchyne-vybaveni.cz/cukr-na-cukrovou-vatu

    Ajka

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, zajímalo by mě prosím Vás, o kterém Inter Sparu mluvíte? V kterém městě? Rád bych se přesvědčil osobně, přímo na place. Díky za odpověď. MARTIN

    OdpovědětVymazat