pondělí 31. prosince 2012

Vařonka

Dnešním dnem končí rok 2012. A protože už nikdo nebude vyvařovat, ani vypékat rozhodla jsem se podělit se s Vámi  o recept na VAŘONKU. My ji tradičně vaříváme na Štědrý den, ale i na Silvestra vás určitě potěší, rozradostní  a příjemně naladí na další rok.

Britové mají svůj grog a punč, který se pije v různých obměnách po celém světě. Na našich vánočních trzích voní většinou svařák nebo medovina. No a v domácnostech ve Slezských beskydech  se do pohárků v mrazivých dnech nalévá VAŘONKA.


Na výrobu budeme potřebovat:
20 kostek cukru nebo 200 g krystalového cukru
750 ml vody
250 ml vodky
celou skořici, hřebíček
kdo chce, může přidat med

Do hrnce vložíme cukr a na sucho jej na plotně začneme rozpouštět až vznikne karamel.


Když budete mít karamel hotový vezměte vodu a vlijte ji do hrnce - vlívejte opatrně, klidně mimo plotnu. Reakce karamelu s vodou způsobí lehké prskání a dým.


Vytvoří se vám krystaly karamelu, které se však při dalším vaření rozpustí.






Nyní přidáme skořici a hřebíček a přivedeme do varu. Poté přilijeme vodku a prohřejeme. 
Přecedíme a podáváme. Komu se zdá málo sladká, může přidat med.

Nápoj se musí podávat horký, já ho dávám do termosky, ať nemusím pořád přihřívat.




Upozornění na konec: Pití vařonky je silně návykové !!!!








Žádné komentáře:

Okomentovat