Britové mají svůj grog a punč, který se pije v různých obměnách po celém světě. Na našich vánočních trzích voní většinou svařák nebo medovina. No a v domácnostech ve Slezských beskydech se do pohárků v mrazivých dnech nalévá VAŘONKA.
Na výrobu budeme potřebovat:
20 kostek cukru nebo 200 g krystalového cukru
750 ml vody
250 ml vodky
celou skořici, hřebíček
kdo chce, může přidat med
Do hrnce vložíme cukr a na sucho jej na plotně začneme rozpouštět až vznikne karamel.
Když budete mít karamel hotový vezměte vodu a vlijte ji do hrnce - vlívejte opatrně, klidně mimo plotnu. Reakce karamelu s vodou způsobí lehké prskání a dým.
Vytvoří se vám krystaly karamelu, které se však při dalším vaření rozpustí.
Nyní přidáme skořici a hřebíček a přivedeme do varu. Poté přilijeme vodku a prohřejeme.
Přecedíme a podáváme. Komu se zdá málo sladká, může přidat med.
Nápoj se musí podávat horký, já ho dávám do termosky, ať nemusím pořád přihřívat.
Upozornění na konec: Pití vařonky je silně návykové !!!!
Žádné komentáře:
Okomentovat