středa 8. května 2013

Zahrada

Dlouho jsem zvažovala, zda zahradě věnovat samostatný blog. Nakonec jsem dospěla k názoru, že tvořit samostatný blog je zbytečné, zahrada není příliš velká - 800 metrů i s domem. Dát články o zahradě na mlsný blog mi přišlo logické , neboť vše co zde vypěstujeme stejně skončí na talíři a později i v našich liščích žaludcích. Možná budu někoho inspirovat a uvidí, že i na malé zahradě lze vytvořit hodně muziky. Jedním z mých velkých pomocníků v pěstování jsou mé bedny.





Někdy před rokem jsem při jedné vášnivé debatě s kamarádkami o práci na zahradě dostala odkaz na tento  článek.
Ten den byl v mém zahradničení průlomový. Informace o tom, že lze pěstovat zeleninu s tak velkým výnosem, nehrbit se nad záhony a ještě k tomu jako bonus neplevat ! - no to je prostě geniální. Zahájila jsem masáž lišáka o tom, jak je to úžasné, jak nám to bude krásně plodit, a hezky tam dáme posekanou trávu a že to bude prostě super - bomba - super. 

Z výše umístěné fotky je vám asi jasné, že lišák mým kecům podlehl ( asi pro klid v rodině ) a jednu takovou bednu z palubek, toulajících se domem vyrobil. Bednu jsem osadila saláty, kedlubny a keříkovými rajčaty a čekala. 

To co se začalo dít bych nazvala Mičurinovou zahrádkou. Sklízeli jsme saláty velikosti fotbalového míče , nádherné kedlubny a poslední rajčata jsem obírala těsně před prvním mrazem. Zde je foto z loňského června.


Díky úspěšnosti první sezóny nám na podzim na zahradě přibylo dvojče bedny. Letošní sezónu jedu už na dvou bednách - myslím, že tento počet asi nebude konečný. 
Lišák mi před 14 dny vyrobil na bedny kryty, takže momentálně je používám jako školku pro rostliny, které půjdou ven až po zmrzlých.

Zde je jedna bedna s kryty a druhá je odkrytá ( až rostliny povyrostou, kryty se sundají a použijí zase příští rok, přes léto nechávám odkryto ).




V první bedně už mám zasázená rajčata.


Zatím jsou malá, tak prostor mezi nimi využívám na předpěstování.
Před třemi týdny vyseté kedlubny



Loni jsem si za 15 korun koupila jednu sazenici mangoldu. Letos jsem si koupila za 15 korun sáček a mangold si vysela ( toto je jen část sáčku, zbytek nechávám na příští rok ).


Polníček mám letos poprvé, trošku jsem se usypla - hezká kolonie :-)



Letos také poprvé zkouším cibuli ze semene - mrtvolky po přepikýrování - doufám že to přežijou :-)



V druhé bedně mám vysety další kedlubny a saláty.


Za 14 dní je u nás pouť doufám, že stihnou dorůst, aby byly v neděli k obědu.



Tady už mi roste další várka salátů.



A miniškolka rajčat.




To vše na 4 metrech čtverečních. 

Pokud se budete někdo inspirovat, budu ráda, když mi napíšete své zkušenosti.

A příště o zbytku zahrádky.







6 komentářů:

  1. Jani, ty bedny jsou parádní .... ty máš táááák šikovného muže .... takové bedničky by se mi taky šikly .... asi budu muset "zlomit" toho mého motorkáře .... pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele tak u tebe to musí být hračka - jednak se cítí provinile a pak je od fochu, že? Směle do nátlaku :-)

      Vymazat
  2. Roste ti to tam přímo ukázkově:-)))) Cibuli ze semene jsem taky zkoušela, ale nic moc ... letos jsem vysela červenou a nevylezla vůbec. Ta první fotka se mi móc líbí, smíšená kultura je nejlepší:-)
    Ale teda dostala jsi mě tím, jak skoro kilometrovou zahradu považuješ za malou:-))))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaj asi jsem to blbě napsala - je to 800 metrů čtverečních. Z toho 100 metrů zabírá dům. Předzahrádka je okrasná a vzadu mám pěstební flek o velikosti 5 x 5 metrů, zbytek je hřiště pro děcka :-)

      Vymazat
  3. Tvá zahrádka mě moc zaujala. Přečetla jsem si článek na který odkazuješ a snad se do takového pěstování pustím. Pokud jsem dobře pochopila, tak tyto záhony se neryjí.
    Loni jsme začali k některým rostlinám dávat posečenou trávu, ale hlavní důvod byl, že na zahrádce nemáme vodu, tak aby půda tolik nevysychala a osvědčilo se nám to.

    OdpovědětVymazat
  4. Ano záhony se neryjí a neplejí. Během sezóny se jen přidává posekaná tráva, která jednak zadržuje vodu, při tlení vyrábí teplo a díky ní se nemusí plevat. Zároveň při větším dešti zde voda nestojí, ale má dost vysokou vrstvu, aby se vsákla. Konečně vysvitlo slunko, tak bych měla udělat zase pár fotek.

    OdpovědětVymazat