pondělí 13. srpna 2012

Kvašáky

V zelenině jsem ukořistila asi poslední letošní okurky na kvašáky. Kilo bratru za 5 káčé a to se opravdu vyplatí.

Kvašáky s lišákem milujeme, snažíme se jich vždy v létě přežrat, aby se nám v zimě po nich tolik nestýskalo.

Na moje kvašáky toho moc potřebovat nebudete.
Stačí několik přerostlých zavařovaček, trochu kopru, česneku a vinné listy ( kdo nemá šanci listy sehnat, může i bez listů - my máme tak tuto možnost uvádím), sůl a vodu.







Nejprve si svaříme vodu v poměru 30 g soli na 1 litr vody. Pak pečlivě očistíme okurky a propícháme je, já to dělám starým háčkem, můžete použít jehlu nebo cokoli ostrého. A můžeme začít plnit. My s lišákem máme kvašáky rádi a tak jsme si pořídili speciální nádobu na ně určenou.






Na dno položím vinné listy a začnu dávat okurky. Jednotlivá patra prokládám na plátky nakrájeným česnekem a koprem.  Máme naplněno:









Zaliji vodou se solí, zalévám ještě teplou vodou. Okurky mají tendenci plavat, tak je zatížím ( třeba sklenkou od jogurtu ).








Máme hotovo. Teď už jen týden počkat než budou kvašáky hotové. My s lišákem to asi tak dlouho nevydržíme :-).





Žádné komentáře:

Okomentovat