čtvrtek 8. listopadu 2012

Vánočka

Blíží se vánoce ke kterým neodmyslitelně patří úžasné kynuté pečivo nesoucí vánoční název - vánočka.

U nás se vánočka nepeče jen na vánoce, ale i v průběhu roku. Bývá oblíbenou nedělní snídaní ( hlavně proto, že v ní nejsou ty hrozné hrozinky - jak říkají moje liščata). Vy si je tam samozřejmě dát můžete, v tomhle vás rozhodně nehodlám omezovat :-)  .  Moje těsto vám vystačí na dvě 600 g vánočky, nebo na jednu maxi vánočku 1200 g. Možná vám nebude sedět gramáž s velikostí vánočky, ale je to opravdu tak. Moje 600 g vánočka je menší než kupovaná 400 g a to z prostého důvodu, není nafouklá vzduchem jako vánočky, které si běžně zakoupíte v obchodě.  Je to prostě poctivá vánočka, kterou se nasytíte. A teď hurá na recept.

Těsto:
250 ml mléka
2 rozšlehaná vejce
125 g roztopeného másla
100 g cukru
špetka soli
250 g hladké mouky
400 g polohrubé mouky
trocha citronové kůry
1 vanilkový cukr
vajíčko na potírání, případně mandle na posypání
1,5 ČL sušeného droždí

Po vykynutí si těsto rozdělíme na stejné díly - podle počtu pramenů. Zde se opravdu vyplatí si jednotlivé prameny odvážit, aby měly stejnou váhu a vánočka tak vypadala úhledně.

Takto vypadají vánočky po upletení







Necháme je na plechu ještě dokynout cca 30 minut. Po dokynutí vypadají takto







Před vložením do trouby ještě vánočky potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme posypat mandlemi.

Pečeme zakryté alobalem při 150 stupních - dvě vánočky 25 minut, jednu velkou vánočku 35 minut.
Poté alobal sundáme a ještě deset minut dopékáme pro barvu.

A takto vypadají mazlíci po vytažení z trouby.






Nezbývá než zakrojit a popřát dobrou chuť !














2 komentáře:

  1. Jani a jedna s rozinkama by nebyla ? Já je mám ráda ...... Marki

    OdpovědětVymazat
  2. prima vánoční trénink... vypadá to že vánočka bude dobroučká:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat