Banduři se pečou hezkou řádku let. Těsto je vánočkové a děti je dostávaly na Mikuláše. Dnes si je můžeme koupit i v obchodě, ale nebudou tak dobří jako ti poctiví - domácí.
Pokud si chcete Bandura také upéci - zde je návod.
Těsto : vánočkové http://umlsnychlisek.blogspot.cz/2012/11/vanocka.html
Vykynuté těsto si rozdělíme na dílky po cca 40 g.
Ze dvou dílků vyválíme tenké pruhy.
Pak je překřížíme.
pak je opět překřížíme
a ještě jednou překřížíme.
Vezmeme dva konce a stočíme je doprostřed. Tím nám vznikne tělo s rukama.
pořádně je přitiskneme a otočíme. Tělo máme hotovo.
Teď přichází na řadu rohatá hlava. Vezmeme si jeden 40 g dílek a vytvoříme asi 10 cm váleček.
rozřežeme jej na půl
a každou polovinu z jedné strany nařízneme - vzniknou nám rohy.
Nyní hlavičku přiděláme k tělu.
Necháme na plechu nakynout. Po nakynutí potřeme rozšlehaným vajíčkem a dozdobíme mandlí a rozinkama - ty se u nás nejí, takže máme oči z kandovaného ovoce :-)
A tady už jsou rohatí krasavci - Bandurci.-)
Jani a v části Beskyd, kde bydlím já, nosí hodní kolegové svým ještě hodnějším kolegyňkám Banduřáky ráno ke kafíčku na snídani :-):-):-)........ vypadají nádherně ...........Marki
OdpovědětVymazatTak to je fajn, to nemusím chlopovi dávat svačinu. Si zlatá :-)
VymazatTak to vypadá naprosto super!!! Jako středočech (nyní pražák) jsem to nikdy neviděla, ale nebála bych se zvyk přenést i sem! Určitě vyzkouším:o)
OdpovědětVymazatVyzkoušej, u nás se to opravdu dává odjakživa. Lidi tady byli chudí, na sladkosti nebylo, a tak se čerti pekli a ne kupovali. A je to rozhodně lepší než ti rádoby čokoládoví, kterých jsou plné obchody.
OdpovědětVymazat