středa 5. prosince 2012

Banduři

V části moravskoslezských Beskyd kde bydlím patří k Mikuláši kromě sladkostí, ovoce, uhlí nebo brambor také pečení čerti - Banduři.
Banduři se pečou hezkou řádku let. Těsto je vánočkové a děti je dostávaly na Mikuláše. Dnes si je můžeme koupit i v obchodě, ale nebudou tak dobří jako ti poctiví - domácí.
Pokud si chcete Bandura také upéci - zde je návod.

Těsto : vánočkové  http://umlsnychlisek.blogspot.cz/2012/11/vanocka.html

Vykynuté těsto si rozdělíme na dílky po cca 40 g.

Ze dvou dílků vyválíme tenké pruhy.





Pak  je překřížíme.





pak je opět překřížíme



a ještě jednou překřížíme.






Vezmeme dva konce a stočíme je doprostřed. Tím nám vznikne tělo s rukama.




pořádně je přitiskneme a otočíme. Tělo máme hotovo.






Teď přichází na řadu rohatá hlava. Vezmeme si jeden 40 g dílek a vytvoříme asi 10 cm váleček.






rozřežeme jej na půl



a každou polovinu z jedné strany nařízneme - vzniknou nám rohy.





Nyní hlavičku přiděláme k tělu.  





Necháme na plechu nakynout. Po nakynutí potřeme rozšlehaným vajíčkem a dozdobíme mandlí a rozinkama - ty se u nás nejí, takže máme oči z kandovaného ovoce :-)







A tady už jsou rohatí krasavci  -  Bandurci.-)
















4 komentáře:

  1. Jani a v části Beskyd, kde bydlím já, nosí hodní kolegové svým ještě hodnějším kolegyňkám Banduřáky ráno ke kafíčku na snídani :-):-):-)........ vypadají nádherně ...........Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je fajn, to nemusím chlopovi dávat svačinu. Si zlatá :-)

      Vymazat
  2. Tak to vypadá naprosto super!!! Jako středočech (nyní pražák) jsem to nikdy neviděla, ale nebála bych se zvyk přenést i sem! Určitě vyzkouším:o)

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzkoušej, u nás se to opravdu dává odjakživa. Lidi tady byli chudí, na sladkosti nebylo, a tak se čerti pekli a ne kupovali. A je to rozhodně lepší než ti rádoby čokoládoví, kterých jsou plné obchody.

    OdpovědětVymazat